THE IVY LEAGUE – THIS IS THE IVY LEAGUE / SOUNDS OF THE IVY LEAGUE / TOMORROW IS ANOTHER DAY / EP AND BONUS TRACKS

Artiest info
Website
 

Label: BGO-Records

Het Britse retroplatenlabel ‘Beat Goes On Records’ is bij ons vooral gekend om zijn heruitgaven van stokoude vinylplaten en even oude songs die geremastered op cd worden geplaatst. Vaak vormen illustere artiesten of groepen het onderwerp van zo’n compilatiealbum en dat is ook nu weer het geval met drie albums die op twee cd’s werden samengebracht. Die orginele platen zijn van het Engelse vocaal harmonieus samenzingende trio ‘The Ivy League” dat in 1964 werd opgericht.

De drie initiële groepsleden zijn John Carter, Ken Lewis en Perry Ford. De albums “This Is The Ivy League” en “Sounds Of The Ivy League” werden beiden oorspronkelijk in 1965 uitgebracht en het derde album “Tomorrow Is Another Day” stamt uit 1966. In totaal gaat het om 32 songs waaraan hier nog eens 18 liedjes werden toegevoegd die van toenmalige EP-tjes afkomstig zijn en nu ter vervollediging van hun repertoire als bonus tracks op deze verzamelaar worden meegegeven.

Alvorens ze zelf samen begonnen op te treden was het trio ook al te horen als backing vocalisten op de single “I Can’t Explain” van ‘The Who’ uit 1964. ‘The Ivy League’ scoorde twee top 10-hits in de Britse hitparade in 1965 met de songs “Funny How Love Can Be” en “Tossing And Turning” die u allebei op de video’s bij deze recensie kunt beluisteren. Hun allereerste single “What More Do You Want” ging echter ongemerkt aan de aandacht van de Britse muziekliefhebbers voorbij, maar het liedje “That’s Why I’m Crying” kwam ook even piepen aan de poorten van de hitparade, echter zonder er binnen te komen.

In 1966 na de release van debuutalbum “This Is The Ivy League” verlieten John Carter en Ken Lewis de groep al en ze werden vervangen door Tony Burrows en Neil Landon die samen met Perry Ford de twee resterende albums “Sounds Of The Ivy League” en “Tomorrow Is Another Day” hebben opgenomen. Daarna hield het vanaf 1975 echter op voor deze formatie en het duurde tot er ‘The Best Of’-platen werden uitgebracht in 1988, 1991 en 1997 vooraleer er postuum weer sprake was van ‘The Ivy League’.

Enkele andere liedjes van het trio die de ouderen onder ons misschien nog wel zullen herkennen zijn “Willow Tree” en “My World Fell Down” en er was eveneens hun compositorische bijdrage aan de song “Let’s Go The San Francisco”, een nummer dat origineel door ‘The Flower Pot Men’ werd gezongen en het tot op een vierde plaats in de Britse hitlijsten kon brengen. In het hedendaags populaire ‘oldies’-circuit kunt u ‘The Ivy League’ ook nog wel terugvinden, maar dat is dan wel een trio waarin geen enkele van de originele leden nog terug te vinden is.

(valsam)

 

TRACKLIST
Disc One

THIS IS THE IVY LEAGUE
Almost Grown
That’s Why I’m Crying
The Floral Dance
What More Do You Want
Lulu’s Back In Town
We’re Having A Party
Don’t Worry Baby
Make Love
Don’t Think Twice It’s Alright
Funny How Love Can Be
My Old Dutch
Dance To The Locomotion
SOUNDS OF THE IVY LEAGUE
Tossing And Turning
A Girl Like You
Four And Twenty Hours
That’s Why I’m Crying
Running Round In Circles
Funny How Love Can Be
My Old Dutch
Don’t Think Twice It’s Alright
Don’t Worry Baby
Make Love

Disc Two
TOMORROW IS ANOTHER DAY
Tomorrow Is Another Day
I Could Make You Fall In Love
Suddenly Things
Lulu’s Back In Town
My World Fell Down
Our Love Is Slipping Away
The Floral Dance
Lonely Room
Willow Tree
Graduation Day
EP AND BONUS TRACKS
Wait A Minute
The Holly And The Ivy League
Once In Royal David’s City
Good King Wenceslas
Silent Night
Rain Rain Go Away
One Day
When You’re Young
Arrivederci Baby
Thank You For Loving Me
In The Not Too Distant Future
My Baby
Nancy (With The Laughing Face)
Lonely City
Mr Ford’s Boogie
Friday
Busy Doing Nothing
Rock & Roll Medley: Giddy Up A Ding Dong / Lipstick, Powder And Paint / Shake, Rattle And Roll / Whole Lotta Shakin’ Goin’ On
Humpty Dumpty